Κάθε εργοδότης που απασχολεί εργαζομένους, υποχρεούται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, να διαθέτει έναν Τεχνικό Ασφαλείας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του στο χώρο εργασίας του. Τα σεμινάρια για τους Τεχνικούς Ασφαλείας αφορούν εξ’ ολοκλήρου όλους τους εργοδότες
Ο τεχνικός ασφαλείας λειτουργεί ως σύμβουλος του εργοδότη και των εργαζομένων μέσα στον εργασιακό χώρο και η αποστολή του είναι:
- Α. να επιθεωρεί τακτικά τις θέσεις εργασίας από πλευράς υγιεινής και ασφάλειας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει μέτρα αντιμετώπισής της και να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
- Β. να μεριμνά ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που συνεπάγεται η εργασία τους.
Απαιτείται επίσης, ο εργοδότης να διαθέτει γραπτή αναφορά εκτίμησης των κινδύνων που υπάρχουν στην επιχείρησή του, την οποία επιμελείται και συντάσσει ο τεχνικός ασφαλείας, ύστερα από τη συστηματική εξέταση των παραμέτρων κάθε εργασίας που διεξάγεται μέσα στον εργασιακό χώρο.
Οι επιχειρήσεις κατατάσσονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
- Α: Υψηλής Επικινδυνότητας
- Β: Μεσαίας Επικινδυνότητας
- Γ: Χαμηλής Επικινδυνότητας
Ανάλογα σε ποια κατηγορία από τις παραπάνω εντάσσεται η κάθε επιχείρηση, καθορίζει τα αναγκαία πρόσόντα που θα πρέπει να διαθέτει ο τεχνικός ασφαλείας και, παράλληλα, τον υπολογισμό του χρόνου απασχόλησής του μέσα στην επιχείρηση. Ο χρόνος απασχόλησής του, επίσης, εξαρτάται και από τον αριθμό των εργαζομένων της επιχείρησης.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Στα προγράμματα επιμόρφωσης τεχνικών ασφαλείας, μπορούν να συμμετέχουν:
- εργοδότεςεφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα και οι επιχειρήσεις τους υπάγονται στην κατηγορία Β’ σύμφωνα με τα άρθρα 10 του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των2 εργαζομένων (Κ.Ν.Υ.Α.Ε.) που κυρώθηκε με το Άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων» (ΦΕΚ Α΄84).
- εργαζόμενοιπου απασχολούνται με πλήρες ωράριο σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 50 άτομα οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία Β΄ ή Γ΄ εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στο άρθρο 11, παράγραφος 1, εδάφιο δ του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.
- εργοδότεςσε επιχειρήσεις τους εφόσον αυτές υπάγονται στην Γ΄ κατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. και απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους
Το κόστος συμμετοχής για τα προγράμματα επιμόρφωσης που αφορούν την Κατηγορία Γ είναι 70€, και για την Κατηγορία Β είναι 130€.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.