Ενημερωτικό Δελτίο
Για το Έργο
Το έργο «Ενδυνάμωση του Πολιτισμού μέσω Επιχειρήσεων: Εισαγωγή Επιχειρηματικών Ακαδημιών για τους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Νέους Επαγγελματίες σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 2 του Προγράμματος Erasmus+ και στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση των δεξιοτήτων του πολιτισμού και των δημιουργικών νέων επαγγελματιών ( CCYPs) που ζουν και εργάζονται σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.
Για την επίτευξη του στόχου του έργου, η κοινοπραξία θα ιδρύσει Επιχειρηματικές Ακαδημίες με στόχο την εκπαίδευση των νέων μέσω καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης με τη συμμετοχή ειδικών και επαγγελματιών από τον επιχειρηματικό και πολιτιστικό τομέα.
Το αποκορύφωμα των προσπαθειών των εταίρων αυτού του έργου θα είναι η δημιουργία και ανάπτυξη, με βιώσιμο τρόπο, ενός πρωτότυπου HUB σε μια απομακρυσμένη, μη αστική περιοχή στην επαρχία Λευκωσίας. Το HUB θα παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στους νέους για την επαγγελματική τους ανάπτυξη και ιδιαίτερα την πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου να υποστηρίξει το έργο τους. Η δημιουργία του αρχικού HUB και ο οδηγός βιώσιμης ανάπτυξης του, στοχεύουν να αποτελέσουν ένα αξιόλογο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής για τις τοπικές αρχές και μια βέλτιστη πρακτική για τις απομακρυσμένες κοινότητες.
Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και θα υλοποιηθεί έως τον Ιούλιο του 2024 με συνολικό προϋπολογισμό 207 445 €. Η κοινοπραξία αποτελείται από 6 εταίρους: το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (συντονιστής), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, το Matera Hub στο Ιταλία, η Danmar Computers από την Πολωνία, η Εταιρεία Έρευνας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε..) και η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης Catro στη Βουλγαρία.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του έργου: https://empoweringculture.business/.
Εναρκτήρια Συνάντηση
28 Ιανουαρίου 2022 | Διαδικτυακά
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2022. Λόγω περιορισμών λόγω της πανδημίας, οι εταίροι του έργου συναντήθηκαν διαδικτυακά.
Αρχικά, ο συντονιστής του έργου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΒΕ), καλωσόρισε τους εταίρους και στη συνέχεια ο καθένας από αυτούς παρουσίασε τους οργανισμούς και τις βασικές του δραστηριότητες.
Στη συνέχεια, ο συντονιστής παρουσίασε τους στόχους του έργου και τα βασικά αποτελέσματα και ορόσημα.
Στη συνέχεια, οι εταίροι συζήτησαν το Διανοητικό Αποτέλεσμα 1 (IO1) του έργου που στοχεύει στην εύρεση των προκλήσεων απασχολησιμότητας που αντιμετωπίζουν οι Πολιτιστικοί και Δημιουργικοί Νέοι Επαγγελματίες σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές σε κάθε μία από τις συμμετέχουσες χώρες μέσω της χρήσης ερωτηματολογίων και έρευνας γραφείου και στη συνέχεια παραγωγή μιας ενοποιημένης έκθεσης με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Σε αυτό το σημείο του έργου οι εταίροι συζήτησαν κάθε δραστηριότητα που πρέπει να αναληφθεί στο πλαίσιο της IO1 και καθόρισαν τον ρόλο καθενός από τους εταίρους σε κάθε δραστηριότητα.
Στη συνέχεια, ο συντονιστής παρουσίασε τα πρότυπα αναφοράς που θα χρησιμοποιηθούν από τους εταίρους ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη του έργου.
Τέλος, ο εταίρος που είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες Διάδοσης του έργου, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, παρουσίασε ορισμένες επιλογές για το λογότυπο του έργου για τις οποίες οι εταίροι έπρεπε να ψηφίσουν ποιο ήταν το προτιμώμενο τους και παρουσιάστηκε το σχέδιο Επικοινωνίας και Διάδοσης του έργου .
1η Διακρατική Συνάντηση
08-09 Σεπτεμβρίου 2022 | Λέσβος, Ελλάδα
Οι εταίροι του έργου συναντήθηκαν δια ζώσης για πρώτη φορά στο νησί της Λέσβου στην Ελλάδα. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από την Εταιρεία Έρευνας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΕΛΟΡΙΣ Α.Ε.).
Κατά τη συνάντηση οι εταίροι συζήτησαν την πρόοδο των δραστηριοτήτων του Διανοητικού Προϊόντος 1 (IO1) και ιδιαίτερα τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων, τις ομάδες εστίασης, την έρευνα πεδίου και την επακόλουθη παράδοση των εθνικών αναφορών για κάθε χώρα-εταίρο. Στόχος των προαναφερθέντων δράσεων ήταν ο εντοπισμός των απαραίτητων δεξιοτήτων που απαιτείται να διαθέτουν οι νέοι για να αυξήσουν τις εργασιακές τους δεξιότητες και τις ευκαιρίες απασχόλησης και να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα. Οι εταίροι συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν τις εθνικές εκθέσεις και να προχωρήσουν στην προετοιμασία της ενοποιημένης έκθεσης.
Στη συνέχεια οι εταίροι συζήτησαν τις δραστηριότητες του Intellectual Output 2 (IO2) του έργου που στοχεύει στη δημιουργία Επιχειρηματικών Ακαδημιών για τους Πολιτιστικούς και Δημιουργικούς Νέους Επαγγελματίες μέσω του σχεδιασμού και της παράδοσης κατάρτισης. Οι εταίροι είχαν μια συζήτηση σχετικά με τον αριθμό και το πλαίσιο των μαθημάτων που θα σχεδιαστούν από την CATRO με τη βοήθεια των υπολοίπων εταίρων της κοινοπραξίας.
Η Materahub παρουσίασε επίσης στην κοινοπραξία το σχέδιό της για την παράδοση του Intellectual Output 3 (IO3) βάσει του οποίου οι εταίροι θα παρέχουν κατευθυντήριες γραμμές μέσω ενός οδηγού για τη δημιουργία κόμβων πολιτισμού και δημιουργικότητας σε αγροτική ή απομακρυσμένη περιοχή. Αυτός ο οδηγός θα απευθύνεται κυρίως στις αγροτικές, τοπικές, και περιφερειακές αρχές και διοικήσεις.
Οι εταίροι συζήτησαν επίσης τον σχεδιασμό της πλατφόρμας e-learning του έργου. Η πλατφόρμα e-learning θα είναι προσβάσιμη σε όλους τους νέους δημιουργικούς επαγγελματίες και τις αγροτικές περιφερειακές και τοπικές αρχές και θα περιέχει τις εθνικές εκθέσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του IO1, τα μαθήματα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του IO2 και τον οδηγό που παράγεται από το IO3. Η πλατφόρμα e-learning θα χρησιμεύσει επίσης ως διαδικτυακό φόρουμ όπου οι χρήστες της πλατφόρμας θα μπορούν να συζητούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν ιδέες, να βρίσκουν συνεργάτες και να ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για καλές πρακτικές.
Σύμπραξη
![](https://eloris.gr/wp-content/uploads/2022/11/EmpoweringCulture_partners-logos-1024x215.png)